Uitvaartmuseum Tot Zover, 'De Laatste aai'

Eerst was ik nogal sceptisch over het museum, en met name over deze expositie. Niet omdat ik denk dat er niet om (huis)dieren gerouwd kan worden, in tegendeel. Ik was sceptisch omdat het nog maar 13 weken geleden is dat ik mijn eigen hondje heb moeten afstaan. Het idee dat deze expositie te confronterend voor mij zou zijn liet mij bijna afhaken. Achteraf gezien ben ik toch blij dat ik geweest ben. In plaats van dat ik huilend in een hoekje ineengekrompen zat (wat ik wel van mijzelf had verwacht), heeft het mij de ogen geopend. Ik zit momenteel midden in mijn rouwverwerking van mijn kleine beste vriendje. Zelf had ik ook een paar grote knelpunten die mij belemmerde zoals:

  • Het is al drie maanden geleden, nu moet je het ondertussen wel verwerkt hebben.
  • Zou hij het ons kwalijk genomen hebben dat we hem hebben laten inslapen?
  • Was het zijn tijd al wel of had hij langer door gekund?
  • Etc. 

Na met heel veel lotgenoten gesproken te hebben, lopen heel veel mensen tegen dit soort knelpunten aan. Je komt in een vicieuze cirkel terecht waar je nog maar moeilijk uitkomt. Deze expositie haalt je naar mijn mening uit deze vicieuze cirkel. Zo ben ik erachter gekomen dat de gemiddelde rouwtijd voor een overleden huisdier op 8,5 maand staat. Met andere woorden, hoe sterker de band met je huisdier was, hoe groter de kans dat je langer rouwt. Het is immers een gemiddelde. Dit gaf mij al meer rust in mijn hoofd. Ik hoef nog niet over mijn hondje heen te zijn. Het is ‘normaal’ om mij nog zo te voelen.

Heel de expositie word je meegenomen in een achtbaan met wel tig verschillende emoties. Je ziet de liefde tussen baas en dier, je ziet hoe er afscheid genomen wordt en tot slot zie je wat de vervolgstappen zijn (denk aan een grafsteen/urn uitkiezen, een plukje haar uitkiezen etc.) Je zou alles voelen en begrijpen, zelfs als je nog nooit een huisdier gehad zou hebben. Alles is mooi, verontrustend, liefdevol en confronterend opgezet. Het geeft een goed beeld weer van hoe het is om je geliefde huisdier te moeten missen. Dit is natuurlijke niet het enige dat in museum ‘tot zover’ getoond wordt, maar dit heeft wel de diepste indruk op mij gemaakt. Ik zou nog wel uren kunnen schrijven over hoe deze expositie mij heeft geraakt, maar om eerlijk te zijn zou ik aanraden om het echt zelf te ervaren. 

Ben jij al naar het museum ‘Tot Zover’ geweest? Heb je dan ook de expositie ‘De Laatste Aai’ al gezien of ben je van plan deze te gaan bezichtigen? Laat het vooral aan ons weten en schrijf vooral je ervaring. Wij zijn heel benieuwd! 

Met warme groet,
Joy Meijer
Stagiair bij Daisy Renders Afscheidsdrukwerk & Afscheidsfotografie

Contact

Ontwerpster en afscheidsfotograaf
Daisy Renders


Het kan dat ik je e-mailbericht of je telefoonoproep niet direct beantwoord. Ik ben dan bezig met een afscheidsreportage of ontwerp rouwdrukwerk. Ik beantwoord jouw mail zorgvuldig nadien, wanneer ik er gefocust naar kan kijken. Ik geef ook jou graag mijn volledige aandacht.

 

Post- en kantooradres:
Wilhelminastraat 1A, 5281 GP Boxtel
Gratis parkeren (blauwe zone) voor de deur of op Parkeerplaats Breukelsplein (1 minuut lopen). Gelegen op 300 meter van Station Boxtel. 

Adres fotostudio:
Industrieweg 23, 5281 RW Boxtel
Gratis parkeren voor de deur. Gelegen op 1 km van Station Boxtel.
De fotostudio is gevestigd in het bedrijfspand van Camp Specials.

Ik werk uitsluitend op afspraak.

Volg mij op social media

Volg mij op social media

Voor meer informatie over mijn diensten, over mij en ontroerende verhalen.

Algemene Voorwaarden | Privacy policy

KvK 57441111 | BTW NL001749622B67

 

© 2020-2022 Webdesign door Daisy Renders | Team4Sites | Technische realisatie door Shout4Sites