Mijn ervaring in Sri Lanka met uitvaartcentra

Nietsvermoedend loop ik met Mart door de straten van Jaffna in Sri Lanka, totdat mijn aandacht wordt gegrepen door een deur die open staat.

Ik kijk naar binnen en zie in een stapel met klassieke uitvaartkisten staan. De kisten liggen onder het stof en staan op de betonvloer. En dat is geen koude betonvloer, want buiten is het ruim 30 graden. Ik krijg er toch een vreemd gevoel bij. Het betonnen oude hok hangt vol met spinnenwebben en daar staan dan de kisten die nabestaanden straks met zorg hebben uitgekozen; nu nog vol spinnenrag en opgestapeld tot aan het plafond.

Dat de deur openstaat en ik de kisten kan zien, vind ik niet raar. Voor mij is dit een teken dat de Singalezen de dood bij het leven vinden horen. Je hoeft dit niet te verstoppen. Het hoort bij ons leven. Dat het niet confronterend kan zijn voor iemand die net een dierbare heeft verloren zal ik niet zeggen.

Een stukje verder in de straat staat weer een deur open. Hier zie ik de rouwauto’s staan. Netjes gepoetst, maar niet allemaal even vrij van roest. Het uitvaartcentrum is er niet ver vandaag. Je kunt er niet omheen: duidelijke reclame siert de gevel. Ook een concullega is niet ver te zoeken. Een paar honderd meter verder in de straat zien we nog een uitvaartcentrum. Vanaf de buitenkant een totaal andere gevel en binnen - waar het schoon is - staan de uitvaartkisten op elkaar gestapeld.


Op de stoep vindt Mart nog een visitekaartje. Gekreukt en met een brandgat, maar als professional in de uitvaartbranche pak ik het visitekaartje toch nog maar even snel mee.

Ook in het buitenland ben ik geïntrigeerd door alles wat met de uitvaart te maken heeft. Uitvaartcentra vallen mij op, we bezoeken vaak begraafplaatsen en als we een rouwstoet zien wachten we respectvol en kijk ik naar de specifieke rituelen van het land.

Bezoek jij tijdens je vakantie wel eens een begraafplaats? Of steek je in een kerk een kaarsje aan? Ik ben benieuwd of ik niet de enige ben die haar werk ‘meeneemt’ op vakantie. Ik hoop van je te horen. 

Met warme groet,
Daisy Renders
Herinneringbewaarster®

PS. Omdat ik niet met mijn camera liep, zijn deze foto’s gemaakt met een mobiele telefoon.

Contact

Ontwerpster en afscheidsfotograaf
Daisy Renders


Het kan dat ik je e-mailbericht of je telefoonoproep niet direct beantwoord. Ik ben dan bezig met een afscheidsreportage of ontwerp rouwdrukwerk. Ik beantwoord jouw mail zorgvuldig nadien, wanneer ik er gefocust naar kan kijken. Ik geef ook jou graag mijn volledige aandacht.

 

Post- en kantooradres:
Wilhelminastraat 1A, 5281 GP Boxtel
Gratis parkeren (blauwe zone) voor de deur of op Parkeerplaats Breukelsplein (1 minuut lopen). Gelegen op 300 meter van Station Boxtel. 

Adres fotostudio:
Industrieweg 23, 5281 RW Boxtel
Gratis parkeren voor de deur. Gelegen op 1 km van Station Boxtel.
De fotostudio is gevestigd in het bedrijfspand van Camp Specials.

Ik werk uitsluitend op afspraak.

Volg mij op social media

Volg mij op social media

Voor meer informatie over mijn diensten, over mij en ontroerende verhalen.

Algemene Voorwaarden | Privacy policy

KvK 57441111 | BTW NL001749622B67

 

© 2020-2022 Webdesign door Daisy Renders | Team4Sites | Technische realisatie door Shout4Sites