Iets in de kist leggen

Zij rookte, hij speelde gitaar, zij hield van breien en hij hield van computerspellen spelen. Of we onze dierbaren nu laten begraven of cremeren, het geeft ons een fijn idee om ze te omringen met voorwerpen die iets voor ze hebben betekend. Maar waarom vinden we dit zo’n fijn idee? En mag je alles in de uitvaartkist leggen of zijn er regels?

Oorsprong

Alle tradities en gebruiken hebben natuurlijk een oorsprong. Ergens is het begonnen, dus wie zijn er begonnen met voorwerpen meegeven in de uitvaartkist? Er is geen specifieke datum, maar er worden al eeuwenlang ‘’grafgiften’’ meegegeven in verschillende culturen. Het Oude Egypte is hier een goed voorbeeld van. De Egyptenaren geloofden erin dat de giften in het hiernamaals zouden worden gebruikt door de overledenen. Zo zouden de overledenen niet met niets ontwaken en zouden ze altijd iets hebben. Waarom we het tegenwoordig doen is deels omdat het traditie is en deels omdat we symbolisch gezien niet willen dat onze dierbare alleen ligt. De enige manier om dit ‘’probleem’’ te ondermijnen is door onze dierbare te omringen met voorwerpen van emotionele waarde en met bijvoorbeeld briefjes van onszelf met een laatste liefdevolle boodschap. Waarom dit ons net precies de rust en troost biedt die we nodig hebben blijft onduidelijk, maar het belangrijkste is dat het gewoon zo is. En daar kunnen we ons weer aan vasthouden.

 

Algemene voorwaarden

Maar zijn er nu eigenlijk regels omtrent het voorwerpen meegeven in de uitvaartkist? Hier kunnen we zowel nee als ja op antwoorden. Nee omdat, in de wet geen regels zijn vastgelegd over welke voorwerpen wel of niet mee mogen. Ja omdat, crematoria en begraafplaatsen zelf algemene voorwaarden hebben omtrent het voorwerpen mee de kist in laten nemen. Immers verschillen de regels wel per plek, dus als je er zeker van wilt zijn dat wat jij graag mee zou willen geven in de kist ook echt mee mag, kun je het beste even contact opnemen met het desbetreffende crematorium of begraafplaats.

Er zijn natuurlijk ook voorwerpen die wegens veiligheids- of milieuredenen absoluut niet mee de kist in mogen. Wat hier onder valt zijn:

 • Elektronica
 • Batterijen
 • Cosmetica
 • Een fotolijst
 • Voorwerpen gemaakt van, kunststof, plastic, rubber en metaal
 • Scherpe voorwerpen

Multiscope heeft een onderzoek verricht naar wat de Nederlandse bevolking mee de kist in zou willen nemen. Uit 1000 respondenten is gebleken dat toch nog 10,8% (= 108 respondenten), iets van elektronica of cosmetica mee de kist in zou willen nemen. Dat zou dan dus helaas niet mogelijk zijn.

De redenen dat al deze producten niet mee de kist in mogen zijn omdat:

 • De natuur deze voorwerpen niet kan afbreken
 • Er sprake is van ontploffingsgevaar (in de crematieoven)
 • Sommige voorwerpen voor een minder snelle ontbinding van het lichaam zorgen

Nu we weten wat we niet mogen meegeven in de kist, is het natuurlijk ook heel fijn om te weten wat we in ieder geval wel mee mogen geven. Wat hier onder valt zijn alle makkelijk verteerbare voorwerpen zoals:

 • Tekeningen
 • Brieven
 • Bloemen
 • Foto’s (zonder fotolijstje)

 

Kleding

Dan is er nog een laatste puntje waar je over na zou kunnen denken. De kleding. Veel kleding bestaat uit moeilijk afbreekbare kunstvezels zoals nylon. Materiaal als (kunst) leer is ook heel belastend voor de grond en wordt afgeraden om de overledene mee aan te kleden. Kies bij voorkeur kleding gemaakt van bijvoorbeeld linnen of katoen.

 

Een pakje sigaretten

Wat we destijds bij mijn oma in de kist hebben gelegd waren maar een paar dingen (wat ik me er nog van kan herinneren). Er gingen een pakje sigaretten mee en een plukje hondenhaar van haar eigen hondje. Ik weet niet of sigaretten officieel zijn toegestaan, maar wij kregen er destijds toestemming voor van het crematorium.

Heb jij ook voorwerpen bij je dierbaren in de uitvaartkist gelegd of zou je dit toekomstgericht willen? Deel dan met ons en met anderen welke voorwerpen dit zijn geweest en wat ze voor jezelf en je dierbare hebben betekend. Misschien breng je andere nog op creatieve ideeën die ook heel goed bij hun eigen dierbare passen.

 

Met warme groet,
Joy Meijer
Stagiair bij Daisy Renders Afscheidsdrukwerk & Afscheidsfotografie

Contact

Ontwerpster en afscheidsfotograaf
Daisy Renders


Het kan dat ik je e-mailbericht of je telefoonoproep niet direct beantwoord. Ik ben dan bezig met een afscheidsreportage of ontwerp rouwdrukwerk. Ik beantwoord jouw mail zorgvuldig nadien, wanneer ik er gefocust naar kan kijken. Ik geef ook jou graag mijn volledige aandacht.

 

Post- en kantooradres:
Wilhelminastraat 1A, 5281 GP Boxtel
Gratis parkeren (blauwe zone) voor de deur of op Parkeerplaats Breukelsplein (1 minuut lopen). Gelegen op 300 meter van Station Boxtel. 

Adres fotostudio:
Industrieweg 23, 5281 RW Boxtel
Gratis parkeren voor de deur. Gelegen op 1 km van Station Boxtel.
De fotostudio is gevestigd in het bedrijfspand van Camp Specials.

Ik werk uitsluitend op afspraak.

Volg mij op social media

Volg mij op social media

Voor meer informatie over mijn diensten, over mij en ontroerende verhalen.

Algemene Voorwaarden | Privacy policy

KvK 57441111 | BTW NL001749622B67

 

© 2020-2022 Webdesign door Daisy Renders | Team4Sites | Technische realisatie door Shout4Sites