Een tastbare herinnering

Stel je is voor: je hebt net de uitvaart van een dierbare gehad. Je gaat naar huis, nog aangeslagen door alle emoties die je vandaag gevoeld hebt. Je stapt binnen en loopt zonder na te denken regelrecht naar de kledingkast van je dierbare. Daar hangt een mooi en kleurrijk jasje. Je wilt het absoluut niet wegdoen, maar het is te groot om zelf te gaan dragen. Ook wil je niet dat het als een vergeten kledingstuk in de kast blijft hangen. Herkenbaar? Dan laat ik je graag kennismaken met Anita van Adoore Memory Concepts. Zij maakt – net als ik – een herinnering om vast te houden.

Lees het interview wat ik met Adoore Memory Concepts had en wellicht raakt het jou net zo als dat het mij raakte. 

1. Wie is en wat doet Adoore memory concepts?
Het gezicht achter Adoore is Anita van Dooren: coupeuse, interieurvormgever en meubelstoffeerder. Al deze vaardigheden komen samen in Memory concepts: het vervaardigen van een tastbare herinnering o.a. door kleding te verwerken van een overledene. Dit kan een troostdeken, een kussen, schort, knuffel, poef of wat dan ook zijn. Iets wat past bij jou, de kleding en de herinneringen aan de persoon waar de kleding van is

2. Waarom heb je dit bedrijf opgericht?
Al jaren knap ik meubeltjes e.d. op en vind ik het leuk om te recyclen of ‘upcyclen’. Kleding is hiervoor heel goed geschikt. Daar wilde ik graag iets meer mee doen. Als een dierbare overlijdt weet men vaak niet wat men met de kleding moet doen. Het belandt in een container of in een kast op zolder, omdat men er geen afscheid van kan nemen. Door er iets anders van te maken kun je de herinnering vasthouden. Een deken waar je onder kruipt of een sjaal die je omhult en waar je die vertrouwde geur nog uit kunt opsnuiven….

3. Als ik een tastbare herinnering wil hoe gaat dat dat in zijn werk?
Als je een tastbare herinnering wil laten maken door mij, ga ik met je in gesprek om te kijken wat jouw verhaal is en wat we kunnen maken van de kleding die je inbrengt. Ik vind het belangrijk om persoonlijk contact te hebben om er met aandacht en zorg een passende tastbare herinnering van te kunnen maken (ik laat je geen kleding opsturen om er een deken van terug te sturen). Samen gaan we nadenken over wat het beste past bij jou.

4. Hoe helpt jouw product nabestaanden tijdens de periode van rouw?
Een tastbare herinnering helpt je bij de rouwverwerking, doordat je de herinneringen kunt koesteren en vasthouden.

5. Heb je wel eens een aanvraag gekregen die heel erg uniek/bijzonder was? Zo ja, kun je hier iets over vertellen?
Elk item is bijzonder en uniek, ik maak nooit hetzelfde! Mijn eerste opdracht waren drie dekens van de kleding van dezelfde persoon, maar elke deken was compleet anders. Later hoorde ik dat ze alle drie hun eigen deken het mooist vonden, omdat die het best bij hen paste. Wat een mooi compliment is dat!

Voor een jong gezin maakte ik een verjaardagslinger van de kleding van papa, zo is hij er elk feestelijk moment toch een beetje bij.

Het dochtertje van zes sliep moeilijk en vond troost in een lieve knuffel, nagemaakt van haar eigen tekening. Het zoontje van negen wilde graag een zitzak. Dit was een uitdaging, maar nog steeds een enorm succes. Hij wordt elke dag gebruikt door broer en zus, hun vriendjes en vriendinnetjes, om te chillen en tv te kijken. Later heb ik er een binnenzak voor gemaakt, zodat de zitzak gewassen kon worden. Samen met mama alle korrels verwijderd uit de zak en overgeheveld naar de binnenzak. Ook dit was heel fijn en mooi om samen te doen.

Laatst heb ik een oude kinderwagen opnieuw bekleed. Papa had zelf hier als baby in gelegen, nu wilde ze deze graag als wieg gaan gebruiken voor hun dochtertje. Ook een bijzondere tastbare herinnering, maar dan van je jeugd.

6. Hoe lang duurt het gemiddeld voor een tastbare herinnering klaar is?
Ik streef ernaar om een tastbare herinnering binnen een week of twee af te hebben. Een kussen is natuurlijk sneller klaar dan een grote deken of die kinderwagen die ik opnieuw heb bekleed. 

Bij die kinderwagen moest ik alle schroeven uitboren en daarvoor nieuwe, passende bouten e.d. zoeken. En het metaal ontdoen van roestplekjes. Daar gaat veel tijd in zitten.

7. Zijn er materialen/stoffen die jullie niet kunnen verwerken tot een tastbare herinnering?
Alle kledingstoffen zijn in principe geschikt om iets van te maken, soms is het lastig twee verschillende materialen te combineren, maar daar verzin ik dan iets op. Als ik bijvoorbeeld een heel dun stofje naast een dikkere wil verwerken dan zet ik een extra lapje onder de dunne stof om het steviger te maken.

8. Wat zouden mensen echt nog moeten weten over jouw herinneringsproduct?
Eigenlijk maak ik geen product, maar maak de herinnering van iemand tastbaar. Dat dit een grote troost voor iemand kan betekenen, maakt mijn werk nog dankbaarder en mooier!

Dank je wel Anita voor jouw verhaal.
Vind jij dit ook zo’n mooi werk net als ik? Wil je meer info of zou jij ook graag een tastbare herinnering willen? Via adoore.nl/memory-concepts kun je contact opnemen met Anita en dan zorgt zij er met alle liefde en plezier voor dat jij een tastbare herinnering om nooit te vergeten krijgt.

Met warme groet,
Daisy Renders
Herinneringbewaarster®

Contact

Ontwerpster en afscheidsfotograaf
Daisy Renders


Het kan dat ik je e-mailbericht of je telefoonoproep niet direct beantwoord. Ik ben dan bezig met een afscheidsreportage of ontwerp rouwdrukwerk. Ik beantwoord jouw mail zorgvuldig nadien, wanneer ik er gefocust naar kan kijken. Ik geef ook jou graag mijn volledige aandacht.

 

Post- en kantooradres:
Wilhelminastraat 1A, 5281 GP Boxtel
Gratis parkeren (blauwe zone) voor de deur of op Parkeerplaats Breukelsplein (1 minuut lopen). Gelegen op 300 meter van Station Boxtel. 

Adres fotostudio:
Industrieweg 23, 5281 RW Boxtel
Gratis parkeren voor de deur. Gelegen op 1 km van Station Boxtel.
De fotostudio is gevestigd in het bedrijfspand van Camp Specials.

Ik werk uitsluitend op afspraak.

Volg mij op social media

Volg mij op social media

Voor meer informatie over mijn diensten, over mij en ontroerende verhalen.

Algemene Voorwaarden | Privacy policy

KvK 57441111 | BTW NL001749622B67

 

© 2020-2022 Webdesign door Daisy Renders | Team4Sites | Technische realisatie door Shout4Sites