Een uitvaart bijwonen via livestream

In deze coronaperiode maakte ik het mee: een uitvaart van een dierbare volgen via een livestream. Voor deze persoonlijke ervaring had ik (te) weinig besef van wat het met iemand doet die op afstand een uitvaart moet bijwonen. Want wist je dat verschillende emoties als een wervelstorm door je lijf gieren?

Een dierbare van mij overleed. Ik viel met mijn broer en man buiten de kern van genodigden voor de afscheidsdienst, maar wij behoorden wel tot de intimi. Een kwartier voor de plechtigheid zou beginnen, maakte ik online verbinding en ongemakkelijk namen we thuis plaats op onze bank. Mijn broer en man met een biertje en ik met een kopje thee. Met een glimlach zeiden we tegen elkaar: “Op zijn leven!”

Mentaal dichtbij

Ondertussen zagen we de mensen de aula binnenlopen: onze familie. Onze dierbaren namen plaats in de aulabanken. Wij zaten ruim honderd kilometer van hen vandaan op onze eigen bank, maar mentaal waren we ontzettend dicht bij hen.

We konden rustig de aula in ons opnemen. We spraken onze gedeelde mening uit dat het een mooie aula was: enorm veel licht, met een uitkijk op het water. We zagen de bloemen, de kist en de mooie foto op het scherm. We deelden herinneringen. Bijzonder. Normaal ben je stil voordat de ceremonie begint. Wij spraken zijn naam uit en haalden herinneringen op. Met een lach en een traan.  

We volgden de ceremonie in alle stilte. Gesnik en gesnotter wisselden elkaar af. Gefocust op het scherm, luisterden we naar alle mooie verhalen en herinneringen die werden gedeeld. Geen afleiding, enkel focus op een beeldscherm. De verhalen en herinneringen werden afgewisseld met mooie fotoreportages, die ook wij op onze bank goed konden zien 

Sterke verbinding

Aan het begin van de plechtigheid zaten we ongemakkelijk op onze bank, maar al snel voelden we ons toch heel dicht bij alle mensen in de aula. Als door een koker keken we naar de plechtigheid op het beeld. Je voelt natuurlijk niet hetzelfde als wanneer je in de aula zit, maar we waren zo ontzettend dankbaar dat deze techniek bestaat zodat we er op afstand toch bij konden zijn. Zeker als ook de aanwezigen in de aula uitspreken besef te hebben van de vele dierbaren die thuis op de bank meekijken. Lijfelijk ben je niet bij elkaar, maar de verbinding is misschien nog wel sterker en heftiger.

Heb jij ook ervaring met het bijwonen van een uitvaart via livestream? Herken je mijn gevoel of heb je andere ervaringen? Ik zou het graag van je horen. 

Liefs,
Daisy

 

(links) Onderstaande kaart, met droogbloemen in vaasjes, kreeg ik van een vriendin. Super lief 🙏🏻❤️.
Dit kreeg een mooi plekje naast de afscheidskaart.

(rechts) Een artikel in het NRC over de mogelijkheid om via livestream een uitvaart bij te wonen. Het NRC had mijn blog opgepikt en interviewde mij voor dit artikel.

Contact

Ontwerpster en afscheidsfotograaf
Daisy Renders


Het kan dat ik je e-mailbericht of je telefoonoproep niet direct beantwoord. Ik ben dan bezig met een afscheidsreportage of ontwerp rouwdrukwerk. Ik beantwoord jouw mail zorgvuldig nadien, wanneer ik er gefocust naar kan kijken. Ik geef ook jou graag mijn volledige aandacht.

 

Post- en kantooradres:
Wilhelminastraat 1A, 5281 GP Boxtel
Gratis parkeren (blauwe zone) voor de deur of op Parkeerplaats Breukelsplein (1 minuut lopen). Gelegen op 300 meter van Station Boxtel. 

Adres fotostudio:
Industrieweg 23, 5281 RW Boxtel
Gratis parkeren voor de deur. Gelegen op 1 km van Station Boxtel.
De fotostudio is gevestigd in het bedrijfspand van Camp Specials.

Ik werk uitsluitend op afspraak.

Volg mij op social media

Volg mij op social media

Voor meer informatie over mijn diensten, over mij en ontroerende verhalen.

Algemene Voorwaarden | Privacy policy

KvK 57441111 | BTW NL001749622B67

 

© 2020-2022 Webdesign door Daisy Renders | Team4Sites | Technische realisatie door Shout4Sites