As uitstrooien

Vier weken geleden heb je afscheid moeten nemen van jou geliefde. De dag van de uitvaart is geheel naar wens verlopen. Je hebt samen - met een lach en een traan - herinneringen op kunnen halen. Vandaag is de dag dat de as wordt vrijgegeven door het crematorium. En nu?

Het voelt voor sommige mensen niet fijn, dat pas na 30 dagen het as naar huis mag komen. Echter heeft de Nederlandse Wet op de lijkbezorging bepaalt dat een crematorium de as minimaal 30 dagen moet bewaren. De belangrijkste 2 redenen hiervoor zijn:

  1. Op deze manier krijg je als nabestaande genoeg tijd om na te denken over de bestemming van de as. (Er zijn tal van bijzondere bestemming voor de as.)
  2. Daarnaast heeft zijn er ook onderzoeksredenen om de as nog 30 dagen te bewaren, want stel dat er na de crematie twijfels ontstaan over de oorzaak van overlijden. Justitie kan dan nog bepalen om de as te laten onderzoeken. 

Bijzonder plekje voor de as

Bij mijn oma (waar ik al eerder een persoonlijk verhaal over schreef) wisten we al veel eerder dan die 30 dagen wat we met de as wilden doen. Oma moest herenigd worden met opa. En opa was uitgestrooid in Vlijmen bij het crematorium.

Soms weet je de bestemming van de as nog niet of heb je dit samen niet besproken. Wat is een mooie plek voor nu en in de toekomst? En houd je de as bij elkaar of deel je de as in wat uitgestrooid mag worden en wat bijvoorbeeld in een urn of sieraad mee naar huis gaat? Er zijn zoveel mogelijkheden. 

Waar mag je de as uitstrooien?

Je mag as uitstrooien op het land en zelfs op zee. Op het land mag het op veel open plekken, maar Gemeenten hebben hier wel specifieke regels voor. Belangrijk om altijd vooraf te controleren wat er bij jou in de gemeente mag. 

 

Met warme groet,

Daisy Renders

Herinneringbewaarster® 

Contact

Ontwerpster en afscheidsfotograaf
Daisy Renders


Het kan dat ik je e-mailbericht of je telefoonoproep niet direct beantwoord. Ik ben dan bezig met een afscheidsreportage of ontwerp rouwdrukwerk. Ik beantwoord jouw mail zorgvuldig nadien, wanneer ik er gefocust naar kan kijken. Ik geef ook jou graag mijn volledige aandacht.

 

Post- en kantooradres:
Wilhelminastraat 1A, 5281 GP Boxtel
Gratis parkeren (blauwe zone) voor de deur of op Parkeerplaats Breukelsplein (1 minuut lopen). Gelegen op 300 meter van Station Boxtel. 

Adres fotostudio:
Industrieweg 23, 5281 RW Boxtel
Gratis parkeren voor de deur. Gelegen op 1 km van Station Boxtel.
De fotostudio is gevestigd in het bedrijfspand van Camp Specials.

Ik werk uitsluitend op afspraak.

Volg mij op social media

Volg mij op social media

Voor meer informatie over mijn diensten, over mij en ontroerende verhalen.

Algemene Voorwaarden | Privacy policy

KvK 57441111 | BTW NL001749622B67

 

© 2020-2022 Webdesign door Daisy Renders | Team4Sites | Technische realisatie door Shout4Sites